Niki évekkel ezelőtt járt a klubunkba, amikor még LLL-csoport voltunk. Azóta sütöm az ő mézeskalácsreceptjét, nagyon bevált, és nem kemény, fogtörő mézeskalácsot kell aztán fémdobozban, almaszeletekkel hetekig puhítgatnod. Nagyon nagy adag, de nem kell egyszerre megsütni mindet.
Niki hozzájárulásával itt a recept:
"A süti tésztáját gyúrás után hideg helyen kell állni hagyni, tehát érdemes úgy nekifogni, hogy egyik nap meggyúrni, másik nap kiszaggatni, megsütni. Így csak fél óra naponta.
Szóval a hozzávalók:
· 1kg liszt
· 30 dkg vaj/margarin
· 30 dkg méz
· 25 dkg cukor
· 3 tojás
· 2 kk őrölt gyömbér
· 2 kk őrölt szegfűszeg
· 2 kk fahéj
· só
· 1 ek szódabikarbóna
1. A mézet KIS lángon felmelegítem a fűszerekkel.
2. Beleteszem a vajat, de már nem melegítem tovább, csak elkevergetem benne a vajat. Félreteszem hűlni.
3. A tojásokat habosra keverem a cukorral.
4. Kimérem a lisztet, adok hozzá egy kevéske sót, és a szódabikarbónát
5. A lisztet és a mézet felváltva adagolom a cukorhoz.
6. Az
így kapott tészta nem baj, ha kicsit ragad. Szobahőmérsékleten ilyen.
Ezért rakjuk hűtőbe, különben nem tudnánk dolgozni vele. A tésztát annyi
felé érdemes osztani, ahány napra akarjuk a sütést is.
A sütés:
Akár
a hűtőből, akár a fagyasztóból vesszük elő a tésztát, csak annyira
hagyjuk felmelegedni, hogy még kissé hideg maradjon, különben nem tudjuk
kinyújtani. Arra érdemes figyelni, hogy a szaggatással is iparkodjunk,
ne melegedjen fel a tészta.
1. Melegítsük
fel a sütőt 180 fokra (aki csak kb. tudja a hőfokot szabályozni, inkább
kevesebb legyen mint több, nehogy kiszáradjon)
2. Fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
3. A
formákkal kiszaggatjuk a tésztát. Ha a fára is akartok rakni belőle,
akkor már most sütés előtt érdemes egy hurkapálcával kiszúrni.
4. Hat perc alatt kisütjük őket. érdemes ez idő alatt már a következő tepsit megtölteni.
5. Ha kihűlt, zacskóba, dobozba rakjuk.
Mindenkinek sok sikert a sütihez!
Üdv, Niki"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése