2014. december 12., péntek

2014. december 12.

Mit szólnátok egy mézeskalácssütéshez?
Niki évekkel ezelőtt járt a klubunkba, amikor még LLL-csoport voltunk. Azóta sütöm az ő mézeskalácsreceptjét, nagyon bevált, és nem kemény, fogtörő mézeskalácsot kell aztán fémdobozban, almaszeletekkel hetekig puhítgatnod. Nagyon nagy adag, de nem kell egyszerre megsütni mindet.
Niki hozzájárulásával itt a recept:

"A süti tésztáját gyúrás után hideg helyen kell állni hagyni, tehát érdemes úgy nekifogni, hogy egyik nap meggyúrni, másik nap kiszaggatni, megsütni. Így csak fél óra naponta.
 
Szóval a hozzávalók:
 
·         1kg liszt
·         30 dkg vaj/margarin
·         30 dkg méz
·         25 dkg cukor
·         3 tojás
·         2 kk őrölt gyömbér
·         2 kk őrölt szegfűszeg
·         2 kk fahéj
·        
·         1 ek szódabikarbóna
 
1.      A mézet KIS lángon felmelegítem a fűszerekkel.
2.      Beleteszem a vajat, de már nem melegítem tovább, csak elkevergetem benne a vajat. Félreteszem hűlni.
3.      A tojásokat habosra keverem a cukorral.
4.      Kimérem a lisztet, adok hozzá egy kevéske sót, és a szódabikarbónát
5.      A lisztet és a mézet felváltva adagolom a cukorhoz.
6.      Az így kapott tészta nem baj, ha kicsit ragad. Szobahőmérsékleten ilyen. Ezért rakjuk hűtőbe, különben nem tudnánk dolgozni vele. A tésztát annyi felé érdemes osztani, ahány napra akarjuk a sütést is.
 
A sütés:
 
Akár a hűtőből, akár a fagyasztóból vesszük elő a tésztát, csak annyira hagyjuk felmelegedni, hogy még kissé hideg maradjon, különben nem tudjuk kinyújtani. Arra érdemes figyelni, hogy a szaggatással is iparkodjunk, ne melegedjen fel a tészta.
 
1.      Melegítsük fel a sütőt 180 fokra (aki csak kb. tudja a hőfokot szabályozni, inkább kevesebb legyen mint több, nehogy kiszáradjon)
2.      Fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
3.      A formákkal kiszaggatjuk a tésztát. Ha a fára is akartok rakni belőle, akkor már most sütés előtt érdemes egy hurkapálcával kiszúrni.
4.      Hat perc alatt kisütjük őket. érdemes ez idő alatt már a következő tepsit megtölteni.
5.      Ha kihűlt, zacskóba, dobozba rakjuk.
 
Mindenkinek sok sikert a sütihez!
 
Üdv, Niki"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése