2015. szeptember 8., kedd

A szeretetteljes korlátok előnyei - Tandemszoptatás

A klub témáját folytatva előkerestem, amit az Adventures in tandem nursing című könyvből fordítottam egyszer a Makacs Klub számára.
A szeretetteljes korlátok előnyei című alfejezetből jön most néhány szemelvény.

"Ha a szoptatásra mint az anya-gyerek kapcsolat megnyilvánulására nyomás nehezedik, ha feszültséggel van teli, szükségessé válhatnak bizonyos változtatások.
Íme néhány komoly figyelmeztető jel arra nézve, hogy a szoptatási kapcsolat a segítségedre szorul:
  • azt érzed, hogy elhúzódsz a szoptatott gyermekedtől;
  • ideges hanghordozást veszel észre a saját válaszodban, amikor igent mondasz a gyereknek;
  • amikor szoptatásra kerül sor, úgy érzed, nincs választásod;
  • késztetést érzel, hogy megcsapd a gyerekedet szoptatás közben;
  • annyira elkeseredett vagy, hogy azt fontolgatod, ott helyben elválasztod.

Ezek mind olyan jelek lehetnek, amelyek azt sürgetik, gondold át újra az elválasztásról vagy a szoptatás folytatásáról korábban hozott döntésedet. Ha most az elválasztást választod, ennek megvalósítása mindkettőtök számára jót tesz majd. Ha a válaszod az, hogy érdemes a szoptatást folytatnod, akkor úgy érezheted, az újragondolástól pozitívabbá válik a hozzáállásod.
...
Az olyan korlátok felállítása, amelyek a te érzéseidet is számításba veszik, pozitívan tarthatják a szoptatás mérlegét. Egy gyengéd "nem", amikor a szoptatás nem esik jól, megteremti egy őszinte "igen" lehetőségét, amikor valóban készen állsz rá. Ha komolyan veszed a saját érzéseidet, és szabad választást biztosítasz magadnak abban, hogy eldöntsd, mikor kínálod fel a szoptatást, az segíthet megőrizni a szoptatás nyitottságát és örömét mindkettőtök számára.
Ne feledd, hogy a több nem mindig jobb! A gyermekednek szüksége van a nagylelkűségedre, de arra is szüksége van, hogy tartsd tiszteletben a saját korlátaidat. Főként ha a szoptatás elsősorban komfortszoptatás, az érzelmi töltése kiemelten fontos. Nehéz csalódást okozni a gyerekednek, főleg egy ilyen fontos változáskor, mint az elválasztás. De anyaként tudsz valamit, amit ő nem: éppen megvéded őt az olyan zavaros üzenetektől és megbántódástól, ami abból származhat, ha igent mondasz, pedig nemet gondolsz. Így a szeretetteljes korlátok éppúgy szolgálják a gyereket, mint az anyát, főként, ha az anyai kimerülés a kiváltó ok.
Az anyai döntés térnyerése a szoptatási kapcsolatban kialakulhat fokozatosan és természetesen is. Fontos, hogy mintát adj a gyermekednek arra, hogy vigyázol saját magadra, és hogy a te igényeid is fontosak. Tartalmas módja ez annak, hogy a gyermek megtanulja mások igényeit is figyelembe venni.
 
... [korlátozhatod a szoptatást, de] a szereteted korlátlan.
 
Figyelmed irányuljon mindkettőtökre! Kérdezd meg magadtól, a szoptatás milyen intenzitása mellett tudsz
  • őszintén örülni a szoptatásnak?
  • boldog lenni amiatt, hogy még szoptatsz?
  • szíved legnagyobb nyitottságával fordulni a gyermeked felé?
És amikor figyelembe veszed a gyermeked szoptatás iránti igényét, vágyát, kérdezd meg magadtól:
  • mi a szoptatásnak az a legnagyobb intenzitása, amit még elviselsz?
  • mi zajlik érzelmi téren éppen a gyermekedben, és milyen más lehetőségeid vannak arra, hogy érzelmi igényeit kielégítsd?
  • éppen egy viszonylag békés, rendezett időszak ez a gyermekednek, vagy várható a közeljövőben alkalmasabb időszak a változtatások bevezetésére?

Ha úgy érzed, a gyermeked elég érett hozzá, vond be a problémamegoldásba. Meglephet egy nagylelkű ajánlattal, vagy egy leleményes ötlettel. Ha adsz neki választási lehetőséget a szoptatás csökkentésének módja, mértéke, formája tekintetében, azt érezheti, hogy becsülöd és illetékesnek tartod az ügyben. Előfordulhat, hogy az a gyermek, aki kezdetben vonakodik az elválasztás bármilyen mértékének átgondolásától, aktív résztvevője lesz a folyamatnak, amint hozzászokik a gondolathoz.
Az életkornak megfelelő korlátok működőképesen tarthatják a szoptatási kapcsolatot mindkét fél számára, és ezek a korlátok a természetes elválasztódás szerves részei."
Hilary Flower: Adventures in tandem nursing: breastfeeding during pregnancy and beyond. LLLI, 2003, Schaumburg, Illinois, USA. 174-177. oldal
A gyönyörű fotó innen származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése