2014. április 6., vasárnap

A zsömbi párizsi műhelyéből

Márciusban főként a zsömbi körül forogtak a gondolataink. A képzésünkön a Hordozóházban nagyon sokat hallottunk a JPMBB párizsi műhelyéről, az ottani szemléletről, és ellenállhatatlan vágyat kezdtünk érezni, hogy közvetlenül velük is felvegyük a kapcsolatot. Így e-mailen beszélgettünk velük egy kicsit a zsömbi sajátosságairól, és bár már vége a márciusnak, a megvitatott apróságokat még most szeretnénk itt megosztani.
A zsömbi rugózása jólesik a babáknak. A rugózás mértéke viszont fontos: ha az anya késztetést érez hordozás közben, hogy kezével ellentartson ennek a rugózásnak, akkor nincs jól megkötve a kendő, érdemes újrakötni, ennyire ugyanis nem szabadna rugóznia benne a hordozott gyermeknek. A lágy ringatózást azonban általában anya és baba is értékeli. (Ez összhangban van azzal, amit szövött kendőnél is mondani szoktunk a kötés szorosságáról: nem mozoghat a baba külön súlypontként az anya mozgása következtében. Tulajdonképpen ugyanez igaz itt is. Ha külön súlypontként mozogna, és emiatt tartanunk kell, abba ne nyugodjunk bele! ;)
A zsömbi 2 vagy 3 rétegben tartja meg megfelelően a babát, anélkül, hogy nyomásként nehezednének a rétegek a picire. Ezért jó, hogy az anyag átmenetileg "formázható", nyújtható, ahogy már korábban írtuk: ha véletlenül mégis túl szoros lenne az egyik réteg, azon nyújthatunk a kezünkkel, és rövid ideig megszüntetjük így a nyomást (így marad a kendő egy ideig elengedés után is), amíg alkalmunk nem lesz esetleg újrakötni vagy alaposabban igazítani.
A kendő sosem szoríthatja a babát. A rugalmasság révén kismértékű mozgást lehetővé tesz a kicsinek, ami nem a helyes hordozási pozíció elvesztését jelenti (az anyag megcsavarása a vállon a textil tulajdonságai miatt tökéletesen rögzíti ezt), hanem azt, hogy a baba mocorgása közben hasonlóan kap visszajelzést a kendőtől, mint amikor például az anyaméhben a méhfalnak feszültek a végtagjai, háta.
Mindez úgy lehetséges, hogy a kendőt mindig ráemeljük a babára, nem húzzuk rajta!
Itt látható, hogy hogyan köthetjük meg az alapkötést elölhordozáshoz:

Itt pedig az, hogy hogyan tudunk (gyakorlás után) akár egy alvó babát beletenni ebbe a kötésbe úgy, hogy a babát nem mozgatjuk, csak ráemeljük a kendőt:

Lehet, hogy ez most nagyon elméleti leírás (a videók kivételével), de nekünk ez a levelezés egyben egy kis kóstoló is volt abból az anyák iránti nyitottságból és szakmai profizmusból, amiről már olyan sokat hallottunk. Nagyon-nagyon jólesett!
Köszönjük, Keren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése