2014. március 21., péntek

Zsömbi - miért olyan furcsa szövött kendőzés után zsömbizni???

Mert azért elég furcsa.... az ember csinálja a jól megszokott mozdulatokat, és az eredmény esetleg az lesz, hogy hozzám hasonlóan szorosan gúzsba kötve végzi... és azon töpreng a gyönyörű kendő szorításában, hogy mi is a jó ebben vajon...
Aztán valaki segít, meg gyakorlunk (pont úgy, mint amikor a szövöttel szoktuk egymást), és eljön az az érzés, hogy "szeret a zsöport". Ölel, körülvesz, nem vág, nem szorít, és a babát eközben szépen tartja. Isteni érzés, és érdemes érte egy kicsit gyakorolni.
A JPMBB honlapja ebben a témában kicsit szűkszavú, a "Szövött kendős vagyok, van számomra valami külön tippetek?" menüpont a FAQ-ban nem árul el túl sokat.
Ami szerintem fontos:
  • Nem tudjuk olyan módon meghúzni a kendőt, mint egy szövött kendőt, bárhogy is szeretnénk. Ha lazaságot érzünk benne, és elöl húzunk rajta, akkor csak az elöl lévő rész lesz szorosabb, "kanyarban" nem tudunk húzni rajta. A lazaságot a laza rész teljes hosszán végig kell vezetnünk, kicsit úgy, mint amikor egy tál ételt akarunk folpack fóliával befedni, és a tál aljához érve látjuk, hogy a tál tetején nem feszes a borítás: lefelé hiába húzzuk, a probléma csak úgy oldódik meg, ha a laza részig visszamegyünk, és ott húzzuk feszesre, a tál pereménél kanyarodó folpackot sem lehet a kanyaron át meghúzni. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a zsömbi egy folpack fólia!!!)
  • A kendő formázható, alakítható, a következőképpen: ha valahol menet közben szorosnak érezzük, átmenetileg (!) megnyújtható, hogy pl. a vállunknak kellemesebb legyen, de rövid idő múlva a kendő visszanyeri korábbi formáját.
  • A zsömbi "kötegben" erős, vagyis szeretünk sok ráncot hagyni a baba popsija, térdhajlata alatt, és hasonlóan használhatjuk erősítésnek pl. a zseb alsó varrását is. Vállon ugyanez a köteg viszont már vághat, itt nagyon szépen lehet teríteni... 
  • A csomózásnak és a kendő utolsó "köreinek" nem muszáj a hasunkon maradnia, teríthető ez a rész is derékon, csípőn, fenéken. Ez nagyon kellemes, kényelmes, és mutatós is tud lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése